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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

MRP Bureau 

 
S. No. Questions Answers 

1.  Who is eligible to get MRP 

assistances? 

The University Grants Commission will provide 

support to permanent/regular working/retired 

teachers in the State, Central, Deemed and Private 

Universities and Colleges (Under Section 2(f) and 12 

B of UGC Act, 1956) only. 

2.  Whether Librarian of Universities 

and Colleges are eligible to 
participate in this scheme? 

Only the teaching faculty of Library Science is eligible 

to participate in this scheme. 

3.  What is the procedure for applying? All eligible permanent teachers may submit their MRP 

applications ONLINE in the prescribed proforma 

available on the UGC website. Before submitting to 

UGC, the concerned institute should get the proposal 

assessed by their Research bodies with a certificate 

that the proposed research work is in conformity with 

the MRP guidelines. 

4.  What is a gap year for applying 

another project? 

After completion of one project (date of finalization of 

accounts of the project), if a teacher desires to 

undertake another UGC project, a gap of one year 

will be necessary. 

5.  Whether a retired teacher entitle for 

project fellow? 

The Retired Principal Investigators are not entitled for 

Project Fellow. They should do full time research.  

6.  Whether a teacher who retired 
during the tenure is eligible for 

Honorarium? 

He/she will not be eligible for Honorarium. 

7.  Whether a Principal Investigator 

could appoint a NET/GATE 

qualified candidate? 

The Project Fellow whether NET/GATE or Non-

NET/Non- GATE, the recommendation of the UGC 

interface committee of Major Research project may be 

final and abiding. 

8.  Whether Project Fellow can work on 
two projects on same period? 

No, the Project Fellow should work fulltime in the 
project and get the fellowship from one funding 

agency/source only. 

 

9.  Whether a project fellow eligible for 

enhanced fellowship as per public 

notice issued on UGC website 

during December, 2014? 

The MRP project fellows are not entitled for the 

enhanced fellowship which was revised on 01 

December 2014. 

10.  Whether a project fellow appointed 
in MRP project can claim his 

fellowship during the extension 

period of the project? 

Yes, within the allocation of project fellow salary and 
duration of period of project, fellows can claim 

fellowship as per recommendation of the Interface 

Committee. 

 

11.  When the 2nd Instalment of grant 

released  

On the basis of recommendations of the Mid –Term 

Evaluation Experts Committee, progress report, 
expenditure statement and utilization certificate 

(atleast 80% of 1st Instalment), UGC will release 40% 

of the total recurring grant as second instalment. 

12.  Whether re – appropriation of grant 

is permissible?  

The Principal Investigator may re-appropriate 

maximum 20 per cent of the recurring grant allocated 
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under each head with permission of the 

Registrar/Principal under intimation to the UGC with 

the justifications. The non-recurring grant and 

fellowship/ Honorarium/ Institutional overhead 

grants cannot be re-appropriated. 

13.  Whether Mid – Term presentation is 

mandatory? 

Yes, If Principal Investigator fails to attend mid-term 

review meetings, the Commission may 

discontinue/cancel the project in normal 
circumstances and entire amount is to be refunded 

by the Principal Investigator to UGC. 

14.  Whether project can be transferred 

to Co- Principal Investigator? 

Project is not transferable in any case.  

 

15.  When the Co – Principal 

Investigator act as Principal 

Investigator? 

In the absence of Principal Investigator, who wants to 

go on any assignment outside the country not 

exceeding three months, Co – Investigator may act as 

Principal Investigator.  

16.  Whether Principal Investigator 
transferred his project from one 

Institute to another. If yes, what is 

the procedure? 

If PI is transferred from his/her original place of work 

to another Institution (under Section 2 (f) and 12 (B) 

of the UGC Act, 1956) No Objection Certificate should 

be furnished for the transfer of the project from both 

the Institutions stating that necessary facilities will 

be provided by the Institution in which the awardee 

is transferred for smooth conduct of the Major 

Research Project. 

17.  Whether transferred of project from 

one Institute to another is 

permissible after Mid – Term 

Meeting? 

The transfer of the project will not be permissible 

after the Mid-term Evaluation Committee Meeting. 

18.  Whether project period can be 

extended? 
No extension in tenure is permissible under any 

circumstance. 

19.  Whether final report assessment/ 

evaluation is mandatory? 
After the completion of project tenure i.e. 3 years, the 

parent institution of PI’s should arrange to make the 

final assessment/evaluation of the project minimum 

by two expert members (not belonging to their 

institution) nominated by Registrar/Principal. Then, 

institution should forward the completion documents 

along with expert committee report in the prescribed 

proforma. 

20.  Whether posting of final report and 

executive summary on Institution’s 

website? 

It is mandatory to post the FINAL REPORT and 

Executive summary of the report, Research 

documents, monograph, academic papers provided 

under Major Research Project on the website of the 

University/College. A Certificate of the same duly 

signed and stamped by the Registrar/Principal. 

21.  Whether detailed statement of 

Travel and Fieldwork is mandatory? 

A consolidated audited detailed statement of travel 

and fieldwork during the complete project period duly 
signed and sealed by Govt. Internal Auditor/ 

Chartered Accountant, Registrar/ Principal as well as 
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the Principal Investigator in the prescribed proforma 
is mandatory. 

22.  Whether statement of expenditure 

and Utilization Certificate should be 

audited? 

Yes, a consolidated audited Utilization Certificate and 

audited item – wise detailed statement of expenditure 

incurred during the complete project period duly 

signed and sealed by Govt. Internal Auditor/ 

Chartered Accountant, Registrar/ Principal as well as 

the Principal Investigator in the prescribed proforma 
to be submitted. 

23.  What is time limit for utilizing the 

non-recurring grant? 

If the Non-Recurring grant is not utilized before Mid-

term Evaluation meeting, prior permission may be 

obtained from the Vice-Chancellor of the University. 

24.  Which type of Bank account should 

be opened for the MRP grant?  

It is mandatory to keep the UGC grant in separate 

savings bank account. 

25.  Whether Bank account should be 

mapped with PFMS portal? 

It has been decided to make all the financial 

transactions to the institutions which covered under 
section 12(b) of the UGC Act through Public Finance 

Management System (PFMS) portal only from the 

financial year 2016-17 onwards. The 

Registrars/Principals are requested to get their 

institution's Bank Accounts for Major Research 

Project Schemes (UGC General Scheme Code No. 
0875) registered/mapped under PFMS. 

26.  It is mandatory to show the Interest 

earned on UGC grant? 

Yes, It is mandatory to show the Interest earned in 

the statement of expenditure and utilization 

certificate. At the time of finalization of account, 

interest earned on MRP grant is to be refunded to 

UGC. 

 


